El Gremi d’Hotels de Barcelona denunciarà als establiments d’allotjament turístic que operen sense cap tipus de llicència

NOTA DE PREMSA. ACATUR (12/12/2012)

El sector interposarà diverses denúncies davant l’Ajuntament de Barcelona, a qui demana més contundència.

El Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB) interposarà, davant l’Ajuntament de Barcelona i altres administracions públiques, diverses denúncies administratives sobre els establiments que ofereixen serveis a la ciutat sense disposar de cap tipus de llicència, operant fora de la llei.

Aquesta mesura forma part del projecte conjunt que el Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB) i l’Associació Catalana d’Albergs Turístics (ACATUR) estan duent a terme per eradicar de la ciutat aquest tipus d’activitat il•legal. L’acusació se suma a les 80 denúncies que ja ha formulat ACATUR entre els mesos de juliol i novembre.

Tot i destacar la contribució i implicació de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria, les dues entitats demanen més contundència administrativa per part del Govern municipal i de la resta d’administracions públiques implicades. Així mateix, demanen més agilitat en el tancament d’aquests establiments que actuen fora de la legalitat, ja que són les mesures que poden afavorir l’arribada d’un turisme de qualitat a la ciutat.

En aquest sentit, l’oferta d’allotjament turístic il•legal a Barcelona ha augmentat la seva presència de forma desmesurada en els darrers anys. Per això, el sector representat per aquestes entitats vol defensar els llocs de treball que ofereixen i garanteixen els establiments turístics legals, a més d’eradicar la competència deslleial que suposen.

Aquests establiments il•legals no assumeixen costos ni despeses administratives i no prenen les mesures de salut pública i de seguretat adequades als serveis i places que ofereixen, constituint un elevat risc per als turistes que s’hi allotgen, a més de generar un important malestar veïnal i ciutadà.

Avui en dia és possible trobar a Barcelona aquest tipus d’establiments sense cap llicència. Alguns ofereixen places molt per sobre de la seva capacitat, en alguns casos 13 vegades per sobre de les places permeses, com, per exemple, un establiment que legalment té 23 places però en realitat n’ofereix 300; d’altres proporcionen serveis no permesos o amb instal•lacions amb un nivell molt inferior del que fixa la llei.

Gabinet de premsa d’ACATUR

Seu social d’ACATUR –c. Diputació, 238. Entsòl. 3r. 08007 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.acatur.cat

 

A Barcelona existeixen al menys 50 albergs de joventut il·legals

NOTA DE PREMSA. ACATUR (25/07/2012)

L’Associació Catalana d’Albergs Turístics (ACATUR) denuncia el risc per als turistes i per la imatge de Barcelona que suposen aquests allotjaments il·legals per a joves.

No estar coberts en cas d’accident, problemes de sanitat i higiene com intoxicacions alimentàries, complicacions respiratòries com la legionel·la, incomoditats per la massificació de les habitacions o la mala ventilació són alguns dels riscos que poden patir les persones que s’hostatgen en albergs de joventut il·legals, atès que aquests allotjaments no passen les corresponents revisions que asseguren el correcte funcionament de les seves instal·lacions. A Barcelona existeixen al menys 56 allotjaments il·legals per a joves, segons ha constat l’Associació Catalana d’Albergs Turístics (ACATUR), tot i que 5 d’ells estan pendents d’inspeccions o aprovacions.  L’entitat denuncia que aquests albergs encoberts són instal·lacions que no estan legalitzades com a allotjaments,  que ofereixen més llits dels permesos o que no compleixen les diferents normatives vigents i inspeccions. De moment, ACATUR ha detectat aquests 56 allotjaments il·legals per a joves, però no descarta que puguin existir-ne més.

A Barcelona operen 97 albergs de joventut, però només 41 albergs d’aquests tenen legalitzades les seves instal·lacions. S'entén per alberg de joventut tota instal·lació que permanentment o temporalment es destini a donar allotjament, com a lloc de pas, d'estada o de realització d'una activitat, a joves, en forma individual o col·lectiva, i també, amb determinades condicions, a famílies, adults i grups d'infants.

Els albergs juvenils legals passen diferents inspeccions i han de complir amb diverses  normatives i obligacions. Així per exemple, tenen l’obligació de tenir contractada d’una assegurança de responsabilitat civil, passen uns anàlisis d’autocontrol de l’aigua de consum  humà, han de presentar informes de condicions higièniques i sanitàries, han d’estar situats en zones salubres i no perilloses per als joves, degudament senyalitzades, ser accessibles, comptar amb subministrament d’aigua apropiat, evacuació d’aigües residuals adequat a les normatives, recollida, emmagatzematge i eliminació de deixalles d’acord amb la Llei, mesures de seguretat contra incendis, manteniment de les instal·lacions de calefacció, aigua calenta i sanitària i gas. També han de respectar unes indicacions específiques pel que fa a les habitacions com ara no poder tenir dormitoris en soterranis, disposar de llum natural i ventilació, una superfície mínima per habitació, sistema de protecció a les finestres, distància mínima entre els llits, alçada dels llits, etc.  

El consell comarcal corresponent és l’encarregat d'atorgar les autoritzacions de funcionament, d'inspeccionar aquestes instal·lacions per tal d'assegurar, en tot moment, les seves condicions tècniques i d’obrir expedients sancionadors si no es compleixen aquestes condicions. A més, es passen revisions anuals de Sanitat així com revisions habituals dels subministraments (electricitat, gas, aigua, conductes d’aire condicionat i calefacció). Evidentment, aquestes inspeccions només es realitzen en els albergs de joventut legals.

L’ACATUR és una associació creada el juny de 2012. Aplega la majoria d’albergs de joventut de Catalunya amb l’objectiu de vetllar conjuntament amb el consell comarcal pel correcte funcionament del mercat dels allotjaments juvenils i la defensa dels interessos dels seus usuaris.

Gabinet de premsa d’ACATUR

Seu social d’ACATUR –c. Diputació, 238. Entsòl. 3r. 08007 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.acatur.cat